djurvik

Påvebesök i Lund
Idag kommer påven Fransiskus till Lund. Han kommer till Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen och det var 27 år sedan Sverige senast hade påvebesök. 
 
På höstlovet, som på Åland är bara två dagar och i oktober, tog vi bilen och åkte ner till Lund. Äldsta dottern Ida flyttade dit i september för att inleda sina doktorandstudier vid Lunds universitet. Hon fick inte rum med så mycket saker i sin resväska, så nu packade vi bilen full med kläder, böcker, porslin och silverskedar. Jag tycker att det borde ha blivit tommare i förråden än det blev!

Resan gick bra förutom en punktering på nervägen. Ungefär halvvägs, det tar åtta timmar att köra från Grisslehamn till Lund, så sprack ett däck. Vi var då tio kilometer från Mjölby. Tre timmar senare var däcket bytt och vi kunde fortsätta resan.
 
Lund är en trevlig stad, konstaterade vi vid vår rundvandring. Jag tycker om att besöka kyrkor, så Lunds domkyrka var det första vi besökte. Kyrkan är från 1100-talet.
 
 
Mosaiken i taket föreställer Jesu återkomst och utfördes av Joakim Skovgaard åren 1925-1927. Som material till mosaiken har man använt glas från Venedig och natursten
 
Vi besökte också Malmö och Malmöhus, som byggdes på 1500-talet. En intressant utställning berättade om slottets historia. Erik av Pommern inledde byggandet och under århundradenas gång har det också fungerat som fängelse.
 
Här står våra döttrar Olivia och Ida framför en säng i de kungliga gemaken.
 
Andra utställningar finns också i slottet och här poserar maken Harry vid en docka klädd i rutor.
 
Ida med pojkvän Gustav, Olivia och Harry vid ingången till Malmöhus.