djurvik

Turistat med skåningar
Det är alltid intressant att turista i sin egen hembygd. Det gjorde jag två dagar i förra veckan tillsammans med 19 skåningar och ungefär lika många åländska turistaktörer. I november åker vi på svarsvisit till Skåne och meningen är att vi ska lära och inpireras av varandra.
 
 
På det gemytliga och hemtrevlig Pettas ekologiska café lät vi oss väl smaka av Karins hembakta bröd.
 
 
På väg ut till Silverskär, som ligger norr om fasta Åland.

 
Väl framme fick vi Ålands pannkaka och snaps på bryggan, alltså innan vi fick fast mark under fötterna, som är en gammal åländsk tradition. De anländande behövde lite förtäring och något vämande efter båtfärden. Vår färd tog en kvart, så så värst utkylda hann vi inte bli. 
 
 
På Silverskär finns ett skärgårdshemman, som var bebott inpå 50-talet.
 
 
Innan vi åt middag på Smakbyn berättade vår egen matguru Mikael Björklund om sin satsning. Restarang och bränneri har han i nuläget men planerarockså hotell och kockutbildning. Restaurangen använder i största möjliga mån närproducerade råvaror. Smakbyn öppnade i november i fjol och är populär både hos ålänningar och gäster.