djurvik

Hemvetebakning på gammaldags sätt
Höromdagen fick jag lära mig något nytt, hur man bakar hemvete på gammaldags vis. Hemvete är ett åländskt bröd som är bakat på grahammjöl. Vi var bjudna på en middag som inleddes med att vi lagade varsin sats svartbröd. Detta skulle stå och jäsa i 6 timmar innan det bakades ut, så det fick våra värdar göra när vi åkt hem.
 
 
Värden och värdinnan övervakar att vi gör rätt.
 
Sedan sattes hemvetebrödet på jäsning och vi åt förrätt. Ganska länge åt vi för vi väntade tills degen jäst färdigt. Sedan bakade vi ut drygt 100 kakor hemvete. Det tog en stund så det var bra att vi ätit mycket förrätt. Och så var det dags att grädda den i den gamla stenugnen. Rätt temperatur ska det vara och snabbt går det i början. När ugnen börjar svalna går det naturligtvis långsammare. 
 
 
Axel skyfflar in bröd i ugnen.
 
När gräddningen var klar åt vi fisksoppa med färskt hemvete. Mums!
 
Det var första gången jag var med om att grädda bröd i en stenugn. Roligt att uppleva det men inget som jag satsar på här hemma. Väldigt lätt att det misslyckas, jag föredrar den elektriska ugnen.