djurvik

20 år av EU-medlemskap
Det har nu gått 20 år sedan Åland, samtidigt som Sverige och Finland, gick med i EU. Medlemskapet föregicks av en livlig debatt här på Åland. Ålänningarna fick delta i två omröstningar, först den om Finland skulle gå med i EU och sedan en som gällde Ålands medlemsskap. I och med att både Sverige och Finland röstade ja, var det få ålänningar som ville sätta Åland i den ovissa ställningen som ett utanförskap skulle ha inneburit, så 74 % av de röstande kryssade i JA på valsedeln.
 
Våra åländska förhandlare lyckades få igenom ett permanent skatteundantag för Ålands del. Detta innebär att alla fartyg som går i reguljärtrafik på Åland får sälja tax free ombord. För den landbaserade näringen, och även för privatpersoner, har skatteundantaget medfört onödig byråkrati eftersom vi har en skattegräns mot övriga Europa, alltså även mot Finland och Sverige. Företagen har lärt sig leva med denna fördyrande omständighet men i dessa internethandelns tidevarv är det många privatpersoner som svär när de hamnar på att betala dubbel moms.
 
Andra frågor som har stört ålänningarna är att EU har satt stopp för vårfågeljakten, en tradition som har varit väldigt betydelsefull i skärgården. Snusförbudet har drabbat de åländska rederierna hårt med ett genom åren stort ekonomiskt bortfall.
 
Men annars verkar ålänningarna vara tillfreds med EU-medlemsskapet. Lätt att resa och gemensam valuta ses som fördelar. Ungdomarna uppskattar speciellt att det är lätt att studera utomlands och utbytesprogrammen som finns inom Europa.